Využijte až 50% slevu na kurzy v MIXIE®AKADEMII při slavnostním spuštění webu! 

Exotické ovoce – jak to s ním doopravdy je a máme ho vůbec jíst?

Exotika, všude samá exotika! Škoda jen, že ne jako pláže a tropy 🙂

U exotiky je tu pár ale… Pokud jste četli náš článek 5 reálných důvodů proč lidé začali mixovat/měnit životní styl tak už víte, že lidé potřebují ve svých životech změnu. A že jakmile nějaká přijde, musí se jí pořádně „nabažit“, aby mohla přijít změna další.
Obáváme se však, že právě u takových dobrot jako jsou banán a ananas, se toho lidi jen tak nenabaží.
Proto raději (sami za sebe) použijte selský rozum.

Jak?

ZJIŠŤUJTE SI INFORMACE!

Začněte se sami aktivně ptát těch, co to prodávají – Odkud a jak je k nám dovážené ovoce a zelenina? Proč se k nám dováží jen jeden druh banánů? Čím a jak ošetřují povrch plodin, aby vydržely cestu k nám? Jak se rozděluje ovoce a zelenina z tankerů, které dováží všechno naráz?

My jsme se za naši fresh barovou kariéru ptali. A hodně. Obzvlášť proto, že se nás zákazníci ptali na výše uvedené otázky a my ještě neměli odpovědi. Tudíž pokaždé, když byla možnost popovídat si přímo s majiteli firem, co nám ovozel ze začátku dodávali (a běžně zaváželi školy či nemocnice, proto tam byla zpočátku absolutní důvěra), dozvídali jsme se jen samé jobovky…

Třeba, že všechny plodiny se dovezou v obrovských tankerech do Německých přístavišť, kde se následně „rozhodí“ do velkoskladů ve velkých městech, odkud si to „velkododavatelé“ rozvezou do všech řetězců (Tesco, Makro, Coop…), odkud si to zase nakupují malé obchody ať už vietnamské večerky nebo sámošky včetně vás, normálních lidí.
V praxi to znamená, že pokud například dovezou tankery várku přemrzlých banánů, budou mít téměř všude v obchodech a děti k obědu přemrzlé banány. Nebo pokud dovezou například extra malé ananasy, budou všude extra malé ananasy 🙂

Na takové věci si dokážete přijít jednoduše sami nejenom ptaním. Zkuste třeba potřebovat (například na rychlo do makového mléka) zralý banán. Když ho ale neseženete v nejbližším obchodě, je malá pravděpodobnost, že jinde budou mít lepší nebo zralejší (pokud nemáte kliku a zrovna nedoprodávají sklad).

Sami velkododavatelé poté dokupují další ovozel v těchto velkoskladech nebo mnohem častěji v makru. Jenže se tím nijak nereprezentují (ale zároveň ani netají, když se jich zeptáte). Všude tak jezdí dodávky s honosnými nápisy „Velkoobchodní dodavatel ovoce a zeleniny“ a vy z z jejich vystupování a komunikace nabýváte dojem, že to snad z těch tropů sami dovážejí.

I proto jsme u nich ze začátku nakupovali i my- čekali jsme kvalitu. Postupně vyplavala realita na povrch – poslední tečkou bylo zjištění, že zboží (které jsme ještě netušili, že nám vozí z 30 km vzdáleného Makra s pořádnou marží navrch) koupíme stejné v jakémkoliv nejbližším řetězci a za kolikrát poloviční cenu. Toto přímo nám prozradil právě náš dodavatel ovozelu jen proto, že jsme neměli tak velké objednávky, jako mívají například ty školy – a jemu se nevyplatilo nás tak často zavážet, tak prý aby „nám ušetřil peníze“ (ale hlavně sobě čas a nervy), poslal nás si to nakoupit sólo.
Bylo nám z toho smutno…ale inspirovat se Vietnamci, kteří odjíždí z Kaufu s totálně plnými nákupními košíky jednoho druhu ovozelu (a kteří prostě pochopili, že to tady tak chodí) se nám tedy vážně nechtělo, byť někdy nebylo zbytí…

V hlavě nám vyvstávala stále stejná otázka pořád dokola: K čemu je vůbec tolik dodavatelů ovoce a zeleniny, když se perou o stejné zboží v několika velkoskladech a pak se jen předhání cenou?
Určitě by bylo efektivnější, kdyby byl pro každý kraj jen jeden dodavatel a ten kooperoval se všemi z ostatních okresů, čímž by se také omezilo plýtvání…

Informace si však zjišťujte i další

a ověřujte si je nejlépe na sobě vlastní praxí – například vyzkoušejte, jak se v zimě cítíte po pomerančích (nebo kdykoliv po grepu). Je pravděpodobné, že vás při jeho konzumaci „ojede husí kůže“, což je přesně efekt, který tělo přirozeně ochlazuje. A pak si vyzkoušejte, jaký proběhne efekt po jablku či hrušce. Byl stejný? Nebo žádný? Nebo jiný? Napište nám do komentářů 😉

V létě je to samozřejmě něco jiného
. To jsou u nás malé „tropy“ a tělo ochlazení jen uvítá. To samé platí i o dovolených v teplejších oblastech – kdo jste byli třeba jen v Chorvatsku uznáte, že tamní fíky, právě utržené ze stromu, byly tak lahodné, jako z Tesca nikdy a ještě vám bylo najednou nějak, co se vedra týče, snesitelněji…Co to tedy v praxi znamená?

V LÉTĚ SI DOPŘÁVEJTE, V ZIMĚ SE OVLÁDEJTE – aneb PŘESTAŇTE NAKUPOVAT JAHODY „U DVANÁCTI MĚSÍČKŮ“

Samozřejmě vám exotika v přiměřeném množství neublíží (pro větší jistotu dodržujte dobré rady  z tohoto našeho článku), ale přeci jen si raději pochutnávejte maximálně na našich českých plodinách, které jsou zase „exotické“ pro cizince 🙂

  V MIXIE AKADEMII rozbíjíme spoustu mýtů, které považuje ještě většina lidí za „pravdu“. Například zjistíte, proč  není dobré pít po ránu vodu s citronem a co dělá 90% Čechů po ránu špatně!

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDAŇE z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový článek?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku