Využijte až 50% slevu na kurzy v MIXIE®AKADEMII při slavnostním spuštění webu! 

Nevyhazujte slupky a odkrojky! Přečtěte si 8 tipů co s nimi můžete ještě udělat

Znáte to všichni, oškrábete mrkev – slupky vyhodíte. Oškrábete okurku – slupky vyhodíte. Oškrábete brambory  – slupky vyhodíte a tak dále a tak dále..

A přitom tak vyhazujete plnohodnotné jídlo!

Samozřejmě (obzvlášť dnes) záleží, kde jste suroviny získali. Pokud nevíte jejich původ (myslíme např. Španělsko, Kolumbie..), můžete alespoň načerpat inspiraci, dokud se vaše pozornost neobrátí směr kvalita 🙂 Pokud však je vám původ znám a nejlépe je váš vlastní (např. ze zahrádky s přírodními hnojivy), najdete zde možnosti, co s těmi všemi slupkami tedy vlastně dělat 🙂

1. Uvařte z nich výtečnou polévku (vývar i krémovou)

UPOZORNĚNÍ – u této možnosti platí, že slupky musí být úplně bez pesticidů a umělých hnojiv, jinak hrozí otrava!!! My to porpvé zkoušeli ze slupek zeleniny z klasického řetězce a zažili to na vlastní žaludek – nic příjemného 😉

Takže, pokud máte „čisté“ suroviny, směle dejte do hrnce slupky a odkrojené konce brambor, mrkve, okurky, cukety, řepy, petržele, celeru, tvrdý košťál z brokolice, květáku, zelí, suché slupky cibule, česneku, různé stonky (petržel, medvědí česnek, mrkev), kořen pórku a samozřejmě i ovadlé (ale stále ještě zdravé!!) kousky zeleniny, co vám zbyly v lednici od minule. Uvařte slupky s kořením dle chuti (majoránka, kmín, sušený česnek či cibule, libeček, paprika…), ale nesolte. Sůl (samozřejmě mořskou nebo himalájskou) si nechejte až na úplný závěr těsně před odstavením – nejlépe klikněte a naučte se sůl používat minimálně. Zrovna u vaření zeleniny je to důležité, protože když vodu osolíte hned, nenatáhne tolik chuti zeleniny a bude to jen slané – to je prosím kouzlo luxusních vývarů!

Vařte to klidně půl hodinky (pokud nejste jako Renča vývaroví, klidně to rozmixujte na pyré a přidejte hrst slunečnicových semínek) – vualá, #zerowaste polévka je na světě..Garantujeme vám, že nikdo nepozná, že jsou to vlastně jen „zbytky“ 🙂

2. Vyčistěte si jimi pleť

UPOZORNĚNÍ – u této možnosti platí, že slupky musí být úplně bez pesticidů a umělých hnojiv, jinak hrozí u citlivých jedinců kožní potíže!!! Renča si to zažila na vlastní kůži a není to nic příjemného 😉

Takže, pokud máte „čisté“ suroviny, směle použijte slupky brambor, mrkve, okurky, jablek, banánů, melounu…prostě jakéhokoliv ovoce a zeleniny, které nebarví, a šup s tím na vyčištěný (nebo aspoň vodou umytý) obličej – ideálně na dvacet minut.

Náš vlastní tip z praxe: Náplánujte si to tak, aby jste z části zeleninových slupek udělali polévku a během jejího vaření měli možnost si obskládat obličej zbylými slupkami. Dejte si časovač třeba na mobilu a relaxujte, zatímco se vaří oběd – není lepší siesty 🙂

3. Obarvěte (tónujte) jimi vlasy

UPOZORNĚNÍ – u této možnosti platí, že slupky musí být úplně bez pesticidů a umělých hnojiv, jinak hrozí u citlivých jedinců kožní potíže!!!

Takže, pokud máte „čisté“ suroviny, směle použijte slupky buď brambor, červené i bílé cibule, červené řepy..je toho spousta. Tady však je dobré řídit se rozumem – pokud jste blond, nepoužívejte cibuli, protože ta vám vlasy vytónuje do hněda. U této možnosti směle prohledejte internet, rad a tipů ohledně slupek jako barvy je trilion – základní je, ať vůbec víte, že to lze 🙂

4. Nebo si vlasy posilněte

UPOZORNĚNÍ – u této možnosti platí, že slupky musí být úplně bez pesticidů a umělých hnojiv, jinak hrozí u citlivých jedinců kožní potíže!!!

Všichni víme, že bylinkové odvary pomáhají posílit vlasy, ale ne každý ví, že to umí i některé slupky! Na tuto možnost vám nejvíce pomohou slupky z pomeranče, citronu, mandarinek (všechny citrusy před loupáním VODOU I RUKOU DŮKLADNĚ OMYJTE!) a jablek.

Slupky hoďte do hrne, zalijte vroucí vodou a půl hodiny vařte. Slupky poté louhujte další hodinu. Vzniklým lákem si opláchněte vlasy a pokud máte vanu, tak můžete část přilít i ke koupeli.

5. Vybělte si jimi zuby

Na tuto možnost vám nejvíce pomohou slupky z pomeranče, které před loupáním DŮKLADNĚ OMYJTE I RUKOU! Poté čerstvou slupku třete vnitřní bílou stranou po zubech po dobu 2-3 minut pokaždé, když buete nějaký ten pomeranč mít – výsledky budou brzy vidět (pokud tedy nepijete nadměrné množství kávy, červeného vína nebo černého čaje – to vám z přírody bohužel nepomůže nic) 🙂

6. Vytvořte z nich báječný nápoj klidně celý rok – horký i studený

Na tuto možnost vám nejvíce poslouží slupky z jablek, hrušek, banánů (BIO), ananasu (BIO), okurky, mrkve i řepy. Pokud máte místo v mrazáku, vyhraďte si na slupky kousek místa.

Ty pak (důkladně umyté a okapané) směle zamrazte – budou se hodit v zimním období, kdy už jen část vytáhnete, rozmrazené kusy slupek vložíte do většího hrnce a zalijete vodou. Množství vody záleží na tom, kolik slupek jste oloupali (až ji tam budete lít, měly by volně plavat). Přiveďte k varu, poté plotýnku vypněte a ještě tak deset minut nechte „dojít“.

Pokud chcete nápoj studený, doporučujeme ho takto připravit večer a nechat přes noc vychladnout. Ráno má nápoj ideální teplotu a vám už jen stačí dát jej do lednice a nebo přihodit zmrzlou jahodu 🙂

7. Krmte jimi prasátka a slepičky

Bohužel ne všichni máme vztah k hospodářství nebo celkově nemáme tu možnost nějaké domácí zvíře chovat. Pokud jste tento případ, neznamená to ale, že to nedělá nikdo 🙂 Poptejte se, kdo ve vašem okolí by pár slupek – zbytků uvítal. Určitě z toho pak bude i nějaké to domácí vajíčko 🙂

8. Vůbec nic neloupejte a prostě to snězte celé 🙂

Na tuto možnost vám doporučujeme jíst slupky z jablek, hrušek, kiwi, banánů (BIO), okurky, cukety, mrkve, řepy, celeru, petržele, melounuexotické ovoce si však doprávejte s mírou nebo se mu ideálně snažte vyhýbat – jsme Češi a naše organismy jsou uzpůsobené na mírné podnebí tedy i potraviny 🙂

 

DVĚ DOBRÉ RADY NA ZÁVĚR, KTERÉ SE VYPLATÍ PRAKTIKOVAT:

1. Ovoce i zeleninu vždy pořádně prohlédněte a nahnilé nebo naplesnivělé kusy nemilosrdně vyhoďte žádné vykrajování!! Proč? Mikroorganismy mohou dužninu plodiny kontaminovat mnohem dál od místa viditelného napadení – formou vysoce jedovatých toxinů, které bohužel nezničíte ani varem (je to stejné, jako když odstraníte povrchovou plíseň, ale ta se dávno prodrala pěkně odspod). Výjimkou je pouze listová zelenina, kde napadená část listu neznamená vyhození celé hlávky, ale jen daného listu.

2. Veškeré plodiny vždy řádně umyjte – i ty ze zahrádky. Jen oplach vodou ale nestačí, plodiny je potřeba za současného oplachu i mechanicky (rukou nebo prsty) otírat. Pokud však na to chcete jít chytře jako my, doporučujeme použít houbu z lufy 

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDAŇE z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový článek?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku