OBĚD PRO ZAČÁTEČNÍKY: Lahodné quinoové potěšení

Když jsme objevili quinou, úplně nás svou chutí i vlastnostmi nadchnula!
Přeci jen pořád samá rýže, těstoviny a brambory se brzy přejí a tak směle zařaďte do jídelníčku pohanku, amarant, quinou, jáhly, otruby a další všemožné dobroty…
Nás na quinoi nejvíc baví její barvy 🤩

Vybírat můžete z černé, červené a bílé 😋

A to podle toho, jaký chcete mít výsledek – na poprvé doporučujeme vyzkoušet bílou, protože má ze všech nejvíc neutrální chuť. Nicméně do našeho receptu se teď hodila černá, ale výsledek bude lahodný s jakoukoliv 🙂

Quinoa se hodí samotná i jako kombinace s jinou přílohou (zeleninou, rýží, jáhlami…).

Taky je velice lahodná v polévce místo nudlí 😎
Její chuť je skutečně neutrální a zvládnete ji proto dělat jak na slano, tak na sladko…

Dnešní recept je slaný a je doslova pro začátečníky, kteří s quinoou ještě nepřišli tolik do styku nebo je až tak nenadchla. Vyvážená chuť a kombinatorika se krásně snoubí s českou sezónou, kdy dokážete nasytit celou rodinu a zajistit jim tak vyvážený jídelníček ♥
Pojďme tedy na něj!

INGREDIENCE NA QUINOOVÉ POTĚŠENÍ PRO DVA:

  • 100 ml hrnek a půl jakékoliv bílé rýže
  • 3/4 100 ml hrnku černé quinoi
  • 4 ks jarní cibulky
  • Větší žlutou cuketu
  • Kousek řasy Nori
  • Česnek (2 stroužky nebo 0,5 ČL sušeného)
  • 3-5 PL lahůdkového droždí
  • 3 PL kopru (nebude to mít koprovou chuť, kopr v kombinaci s muškátovým oříškem, česnekem a majoránkou udělá v puse úplné blaho!)
  • 3 bobkové listy
  • 2 ČL majoránky
  • 1/4 ČL muškátového oříšku
  • Kapka oleje
  • Ume ocet na osolení
  • 1,5 PL Ghíčko (nemusí být)
  • 1 ČL sušeného zázvoru (nemusí být)
Servírování v misce

POSTUP NA QUINOOVÉ POTĚŠENÍ:

  • Do středního hrnce dejte rýži a quinou. Několikrát propláchněte a dopusťte vodou. Dejte vařit společně s NORI, bobkovým listem, kapkou oleje a zázvorem.
  • Než začne voda vařit (cca 10 minut), umyjte zeleninu (cuketu stačí řádně lufou/rukou vydrhnout a vydlabat semínka třeba lžičkou, proto dejte klidně větší cuketu, protože vám z ní stejně moc nezbude 🙂 Jarní cibulku stačí oloupat z jedné vrstvy a nechejte si i zelené konce na ozdobu) a nakrájejte ji na vám oblíbenou velikost.
  • Jakmile začne voda s rýží a quinoou vařit, přihoďte zeleninu, kopr, 1 stroužek česneku (druhý si nachystejte až po odstavení) nechejte hořák na maximum a nastavte si třeba na mobilu 15 minut. Teď máte čas na uklizení linky a umytí prkýnka, misky a nože…
  • Po uvaření odstavte, přidejte majoránku, muškátový oříšek a zbytek česneku. Řádně zamíchejte a nechejte minutu tak.
  • Mezitím si nachystejte do dřezu cedník, přes který vylijete tu trošku vody, co vám zbude. Pak to udělejte a obsah zase vraťtce do hrnce.
  • Přidejte lahůdkové droždí a UMEocet (ten pokud používáte poprvé, dejte nejdřív 2 PL a teprve pak po lžících přidávejte – hlavně to tam jen tak nehrkněte, jinak si to zbytečně přesolíte 😎). Pokud používáte, přidejte 1,5 PL ghíčka – jídlo získá ještě lepší rozměr chutí! Vše opravdu pořádně zamíchejte…
  • Na talíři posypte zeleným koncem jarní cibulky (pažitkou, petrželkou, libečkem či naklíčenou řeřichou) a talíř také pěkně obložte čerstvou sezónní zeleninou (okurkou, salátem…). Pokud máte rádi, můžete ještě hotový oběd lehce polít dýňovým olejem (ale to jen v případě, že jste nepoužili GHÍ)..vualá Lahodné quinoové potěšení je hotové ♥
Na talíři pěkně s okurkou ♥
Detail výsledku

Přejeme vám dobrou chuť!

Váš tým MIXIE

Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám žádný nový recept neunikne 🙂

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů