OLEJOVÝ TAHÁK 1. díl + DÁREK

4. dílná série OLEJOVÉHO TAHÁKU vám zodpoví nejpalčivější otázky a díky tomu budete v tomto Světě zase o něco klidnější 🙂

  • V prvním díle olejového taháku se dozvíte, co je to u olejů bod kouře a jak vysoký konkrétně který olej má + jsme pro vás připravili báječný dárek v podobě OLEJOVÉ PRVNÍ POMOCI.
  • V druhém se naučíte umět rozlišit „ŠPATNÉ“ a „DOBRÉ“ tuky a dle toho s nimi v jídle zacházet.
  • Ve třetím zjistíte, jakými způsoby se jednotlivé oleje vyrábí, abyste podle etikety hned věděli na čem jste.
  • A ve čtvrtém vám předáme svou praxi i teorii, jakými druhy můžete maximálně podpořit své zdraví 🙂

Víte, že pro udržení optimálního zdraví, by měl každý z nás sníst za měsíc minimálně PŮL LITRU panenského oleje?

Buďte klidní, ve sklenici to sice vypadá jako velké množství, ale po lžičkách (nebo třeba na salátu) se to v pohodě ztratí – ve čtvrtém díle vám povíme, jak to za měsíc v pohodě zvládnout…

A proč vlastně jíst a používat rostlinné panenské oleje?

Zkrátíme to – protože jsou používány lidmi ke zvyšování zdraví a zkrášlování těla již bezmála 8 tisíc let.
Potvrzuje to i moderní medicína, tedy že za studena lisované oleje mají blahodárné účinky na naše zdraví i krásu dodnes… Proto se v 1.díle OLEJOVÉHO TAHÁKU nejprve podíváme na strašáka jménem kouřový bod…

  • Obecně platí, že olej získávaný za studena, by se měl používat ve studených pokrmech, olej získávaný za tepla, k tepelné přípravě jídel.

Nicméně i panenský olej může být použit k vaření či smažení, ale musí se dávat pozor na teplotu, ta by totiž neměla přesáhnout 210 °C.
Olej na smažení musí splňovat jednu hlavní podmínku – schopnost snášet vysoké teploty…To však neznamená, že je třeba spokojit se s levnými rafinovanými oleji prodávanými v běžných obchodech…

A co tedy znamená onen u olejů často zmiňovaný kouřový bod?

  • Bod zakouření daného oleje je teplota, při které začne olej kouřit a znehodnocovat se.

Některé oleje mají kouřový bod velmi nízký a neměly by se vůbec zahřívat – to se týká například lněného oleje.
Jiné druhy olejů naopak snášejí bez problémů i velmi vysoké teploty – mimořádně odolný je třeba avokádový olej.
Ostatní oleje a tuky se pak nacházejí někde mezi těmito dvěma póly.

  • Šetrné smažení probíhá při teplotě 150 stupňů, jinak počítejte u smažení přibližně s teplotou 180 stupňů. Proto by olej, na kterém chcete smažit, měl mít nejméně tak vysoký bod zakouření.
  • Grilování nebo pečení v troubě pak probíhá často při ještě vyšších teplotách.

Pokud však kupujete panenský olej pamatujte, že pro studenou kuchyni by měl být zpracován do 1 roku od jeho výroby, potom už je vhodnější spíš pro kuchyni teplou.

A jak poznáte, že se olej přepaluje?

  • Potraviny by se měly téměř vždy vkládat do rozehřátého oleje, aby jím potravina tolik nenasákla.
  • Pokud ho dáváte více a nemáte na nádobě senzor rozehřátí, počkejte, až se olej začne mírně vlnit. To je ten ideální čas přidat potravinu.
  • Jakmile se nad pánví oleje objeví namodralý dým, je pozdě a olej se přepaluje – v tu chvíli už do něj žádnou potravinu nedávejte a raději rozpalte další.

JEDNOTLIVÉ OLEJE A JEJICH BOD KOUŘE:

  • 270 °C Avokádový olej
  • 252 °C Přepuštěné máslo
  • 246 °C Řepkový olej
  • 232 °C Sezamový olej částečně rafinovaný
  • 177 °C Sezamový olej panenský – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 232 °C Kokosový olej rafinovaný
  • 177 °C Kokosový olej panenský – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 232 °C Arašídový olej rafinovaný
  • 160 °C Arašídový olej panenský – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 210 °C Palmový olej
  • 210 °C Olivový olej
  • 165 °C Konopný olej – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 160 °C Sojový olej – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 130 °C Klasické Máslo – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 120 °C Dýňový olej – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 110 °C Slunečnicový olej – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!
  • 107 °C Lněný olej – NEPOUŽÍVEJTE K TEPELNÉ ÚPRAVĚ!

+ DÁREK PRO VÁS ♥

OLEJE mají až zázračnou schopnost léčit naše zdravotní neduhy!

Proto jsme pro vás vypracovali úžasnou OLEJOVOU PRVNÍ POMOC, se kterou dáte sbohem bolavým zádům, zubům, dásním, bolesti hlavy, kloubů, menstruačních bolestí, únavy, zácpě a mnoho dalších…
Stačí jen vědět, který olej při čem použít ♥

Váš tým MIXIE

P.S. Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám neunikne DRUHÝ DÍL OLEJOVÉHO TAHÁKU 🙂

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový recept/článek/video…?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku