OLEJOVÝ TAHÁK 2. díl – Jak jíst „DOBRÉ“ a „ŠPATNÉ“ TUKY?

4. dílná série OLEJOVÉHO TAHÁKU vám zodpoví nejpalčivější otázky a díky tomu budete v tomto Světě zase o něco klidnější 🙂

  • V prvním díle olejového taháku se dozvíte, co je to u olejů bod kouře a jak vysoký konkrétně který olej má + jsme pro vás připravili báječný dárek v podobě OLEJOVÉ PRVNÍ POMOCI.
  • V druhém se naučíte umět rozlišit „ŠPATNÉ“ a „DOBRÉ“ tuky a dle toho s nimi v jídle zacházet.
  • Ve třetím zjistíte, jakými způsoby se jednotlivé oleje vyrábí, abyste podle etikety hned věděli na čem jste.
  • A ve čtvrtém vám předáme svou praxi i teorii, jakými druhy můžete maximálně podpořit své zdraví 🙂

ŘÍKAJÍ VÁM NĚCO „DOBRÉ“ a „ŠPATNÉ“ TUKY?

V zásadě je toto škatulkování (proto uvozovky) hlavně proto, abychom byli schopní rozeznat, které nám mohou škodit či prospívat.
Opět se ale budeme opakovat – pokud jste zdraví, škodit vám může pouze velké množství nebo každodennost…a to neplatí jen u jídla ♥

„ŠPATNÉ“ TUKY

Tyto tuky už ze své škatulky dávají znát, že pro naše zdraví nebudou úplně ideální.
Bohužel – díky těmto „špatným“ tukům má pak jídlo tak skvělou chuť, na které jsme doslova závislí, dokud s tím něco neuděláme 🙂
Neznamená to však, že hned musíte vše vynechat z jídelníčku, stačí mít na paměti pestrou stravu a snížit spotřebu těchto tuků na minimim – udělejte si z nich občasnou událost a ne standard 🙂
Pokud jsou totiž tyto tuky standardem, zvyšují například hladinu cholesterolu a to přece nechcete ♥

Abyste se v nich vyznali a věděli, kde konkrétně jsou, je dobré vědět, že se jedná převážně o:

1. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (SAFA): převažují v potravinách živočišného původu s výjimkou rybích tuků

ZDROJE:

  • tučná masa
  • paštiky
  • tučné uzeniny
  • tučné mléčné výrobky
  • máslo
  • kokosový a palmojádrový tuk..

2. TRANSNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (TFA): zvyšují hladinu cholesterolu mnohem více než nasycené mastné kyseliny.
Vznikají buď přirozeně v trávicím traktu přežvýkavců nebo při jednom ze způsobů ztužování rostlinných olejů tzv. parciální (částečnou) hydrogenací.

ZDROJE:

  • ztužené polevy
  • méně kvalitní „čokoládové“ cukrovinky
  • náhražky čokolád
  • smažené výrobky
  • trvanlivé pečivo
  • dorty aj..

„DOBRÉ“ TUKY

Tyto tuky už ze své škatulky dávají naopak znát, že JSOU pro naše zdraví úplně ideální.
„DOBRÉ“ tuky tady byly mnohem dříve, než se objevily ty „špatné“ a je znát dopad jejich výměny v našich jídelníčcích. Jak už jsme psali v 1. díle, panenské oleje byly používány lidmi ke zvyšování zdraví a zkrášlování těla již bezmála 8 tisíc let a i moderní medicína se vzácně shoduje a potvrzuje, že za studena lisované oleje mají blahodárné účinky na naše zdraví i krásu dodnes
Když se vám je podaří dostat do jídelníčku pravidelně každý den a vystřídáte různé – ideálně lokální – oleje, velice brzy zjistíte, že naši předci skutečně věděli co dělali
Pokud jsou totiž tyto tuky standardem, pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu, mohou posilovat imunitu, dodávat energii, zlepšovat paměť, chránit proti rakovině a infarktu, detoxikovatzlepšovat stav mnoha orgánů.
A pokud se vám ve stravě časem podaří jimi úplně nahradit nasycené mastné kyseliny, mohou například hladinu cholesterolu i snížit

Abyste se v nich vyznali a věděli, kde konkrétně jsou, je dobré vědět, že se se jedná o převážně:

1. MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (MUFA):

ZDROJE:

  • olivový olej
  • lískové ořechy
  • mandle aj. ořechy

2. POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (PUFA):

Nebo-li omega 3, omega 6 – jsou nejvíce náchylné k oxidaci (tzn.žluknutí/kažení) a patří mezi ně většina v ČR známých
rostlinných olejů.

ZDROJE:

  • tučné ryby (losos, makrela) – dnes už však mysleme na jejich kvalitu
  • panenský řepkový olej
  • mák
  • slunečnice
  • tykev
  • sezam
  • len
  • hořčice…

A jak panenské oleje jíst?

Už víte, že fungují na ZDRAVÍ i KRÁSU. Z obou oblastí vám předáváme naši praxi či praxi našeho okolí
Pokud máte svůj vlastní tip – napište to do komentářů a inspirujte ostatní 🙂

1. Na zdraví – používají se vnitřně po lžičkách nebo na zdravé vaření a smažení (dle stupně bodu kouře)

Dýňová semínka – olej z nich je úplná extáze pro chuťové buňky!
  • Všeobecně se doporučuje dávkovat: 1 čajová lžička 1–3x denně, což zvládnete úplně v pohodě při ranním popíjení vody s jablečným octem či citronem nebo:
  • Polijte si 1 polévkovou lžící panenského oleje – doporučujeme vyzkoušet dýňový – jakékoliv své jídlo.
  • Vyzkoušeli jsme způsob, jak vytahovat toxiny z těla. Jak? Ráno si hned po probuzení a večer před spaním dejte do pusy polévkovou lžíci nějakého extra panenského oleje – my doporučujeme slunečnicový – a 10 – 20 minut ho válejte v puse. Poté ho vyplivněte (NEPOLYKAT!!) a teprve pak si vyčistěte zuby – olej takto může vytáhnout z vašeho těla toxiny a při pravidelnosti tohoto návyku si zajistíte ještě pevnější zdraví – navíc, pokud bydlíte s partnerem či dětmi, uvidíte, jaká je legrace dorozumívat se na tu chvíli jen pantomimou 🙂

2. Na krásu – pro vysoký obsah bioaktivních látek se mohou panenské oleje používat v nejkvalitnějších pleťových krémech, vlasové a nehtové kosmetice. Pomáhají omladit pleť a působí proti vráskám. Nejlépe je však používejte v podobě v jaké vytekly z lisu…

  • Máte pokožku poškozenou opalováním či suchou kůži? Vmasírujte si do postižené pokožky malé množství panenského oleje – ale POZOR – POKOŽKA MUSÍ BÝT MOKRÁ (VLHKÁ), tedy nejlépe ve sprše 🙂
  • Máte potíže se zuby? Kápněte si na prst olej a alespoň 5 minut si jím zuby leštěte.
  • Chcete krásné vlasy? Před spaním si vetřete menší množství oleje do vlasů i pokožky hlavy, dejte si na noc čepici a ráno vlasy umyjte.

OLEJE mají až zázračnou schopnost léčit téměř všechny naše zdravotní neduhy – STAČÍ VĚDĚT, KTERÝ POUŽÍT!

Proto jsme pro vás vypracovali úžasnou OLEJOVOU PRVNÍ POMOC, se kterou dáte sbohem bolavým zádům, zubům, dásním, bolesti hlavy, kloubů, menstruačních bolestí, únavy, zácpě a mnoho dalších…

Váš tým MIXIE

P.S. Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám neunikne TŘETÍ DÍL OLEJOVÉHO TAHÁKU 🙂



STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový recept/článek/video…?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku