OLEJOVÝ TAHÁK 3.díl – Rozlišení olejů podle druhů zpracování aneb který je nejméně kvalitní?

4. dílná série OLEJOVÉHO TAHÁKU vám zodpoví nejpalčivější otázky a díky tomu budete v tomto Světě zase o něco klidnější 🙂

  • V prvním díle olejového taháku se dozvíte, co je to u olejů bod kouře a jak vysoký konkrétně který olej má + jsme pro vás připravili báječný dárek v podobě OLEJOVÉ PRVNÍ POMOCI.
  • V druhém se naučíte umět rozlišit „ŠPATNÉ“ a „DOBRÉ“ tuky a dle toho s nimi v jídle zacházet.
  • Ve třetím zjistíte, jakými způsoby se jednotlivé oleje vyrábí, abyste podle etikety hned věděli na čem jste.
  • A ve čtvrtém vám předáme svou praxi i teorii, jakými druhy můžete maximálně podpořit své zdraví 🙂

DRUHY ZPRACOVÁNÍ OLEJŮ

MINERÁLNÍ OLEJ

  • Co se týče druhů zpracování, je tento nejméně zdravý.
  • Získává se z ropy.
  • nulový obsah cenných látek.
  • Najdete ho v kosmetice, mazivech, rozpouštědlech atp.
  • V potravinách se nesmí vyskytovat.
  • Kosmetické přípravky s ním zanáší póry a zanechávají pocit mastnoty.
  • V obchodě proto čtěte řádně etiketu a s tímto olejem raději nic nekupujte 🙂

OLEJ Z POKRUTIN

  • Druhý, nejméně kvalitní způsob výroby oleje.
  • Tento olej se získává rafinací z drti zbylé po lisování plodiny za studena.
  • Zjednodušeně se dá říct, že tento olej je vyroben z odpadu, který zbyl z výroby kvalitního panenského olivového oleje 🙂
  • Pokud chce výrobce využít plodinu opravdu do „poslední kapky“, musí při zpracování těchto zbytků použít chemickou cestu.
  • Takový olej je tedy v podstatě chemicky upraven a jeho kvalita je nevalná.
  • Bývá označován anglickým slovem „Pomace“ a na smažení vám raději v posledním díle Olejového taháku doporučíme jiný způsob zpracování 🙂

RAFINOVANÝ OLEJ

  • Třetím způsobem je rafinace, kdy se olej získává lisováním plodiny při teplotách kolem 900 ˚C.
  • Při rafinaci dochází k odstranění některých cenných vitaminů, antioxidantů a dalších pozitivních látek..
  • Rafinace olejů se provádí proto, aby nám déle vydržely a nekazily se. Takové oleje se potom můžou prodávat klidně v průhledných obalech, protože jim nevadí světlo ani teplo.

PANENSKÝ OLEJ

  • Panenský nebo-li „virgin“ se získává lisováním za studena.
  • nižší kvalitu chuti než extra panenský, ale je zdravý a i snadno stravitelný.

EXTRA PANENSKÝ OLEJ

  • Extra panenský olej je získaný prvním lisováním plodiny za studena.
  • Neprochází chemickou ani tepelnou úpravou a je nejkvalitnější.

JE RAFINACE OPRAVDU TAK ŠPATNÁ?

Vše má své pro a proti:

  • V tuku rozpustné vitaminy nebo rostlinné steroly se rafinací většinou odstraní z jedné až dvou třetin.
  • V nerafinovaných olejích na druhou stranu mohou zůstávat látky pocházející ze znečištěného prostředí.
  • Pokud jsou oleje z kvalitních surovin, je lepší panenský či extra panenský a to jak z hlediska výživy, tak i pro typickou chuť a vůni.
  • Nemusí to tak ale být vždy a neplatí ani časté extrémní názory, že se rafinací výživová hodnota oleje úplně zničí.
  • Z výživového pohledu mají vhodnější složení ty oleje, které obsahují vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, zejména polynenasycenýchpřehled, které to jsou najdete ve 2.díle
  • Ideálně by měly mít co nejvyšší obsah tzv. n-3 (omega-3) mastných kyselin, které jsou v naší výživě často „nedostatkovým zbožím“. Z tohoto pohledu je vítězem olej řepkový nebo lněný.
  • V 1.díle jste měli přehled olejů a jejich bodu kouře – jsou rozdělené i podle rafinace. Mrkněte a vyberte si, který vám bude sedět 🙂

OLEJE V ČESKÉM JÍDELNÍČKU?

+ DÁREK PRO VÁS ♥

OLEJE mají až zázračnou schopnost léčit naše zdravotní neduhy!

Proto jsme pro vás vypracovali úžasnou OLEJOVOU PRVNÍ POMOC, se kterou dáte sbohem bolavým zádům, zubům, dásním, bolesti hlavy, kloubů, menstruačních bolestí, únavy, zácpě a mnoho dalších…
Stačí jen vědět, který olej při čem použít ♥

Váš tým MIXIE

P.S. Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám neunikne POSLEDNÍ DÍL OLEJOVÉHO TAHÁKU 🙂

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový recept/článek/video…?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku