OLEJOVÝ TAHÁK 4.díl – naše doporučení a praxe ♥

4. dílná série OLEJOVÉHO TAHÁKU vám zodpoví nejpalčivější otázky a díky tomu budete v tomto Světě zase o něco klidnější 🙂

  • V prvním díle olejového taháku se dozvíte, co je to u olejů bod kouře a jak vysoký konkrétně který olej má + jsme pro vás připravili báječný dárek v podobě OLEJOVÉ PRVNÍ POMOCI.
  • V druhém se naučíte umět rozlišit „ŠPATNÉ“ a „DOBRÉ“ tuky a dle toho s nimi v jídle zacházet.
  • Ve třetím zjistíte, jakými způsoby se jednotlivé oleje vyrábí, abyste podle etikety hned věděli na čem jste.
  • A ve čtvrtém vám předáme svou praxi i teorii, jakými druhy můžete maximálně podpořit své zdraví 🙂

Za studena DOPORUČUJEME tyto oleje:

V této souvislosti je často hlavním kritériem výběru chuť.

Do studené kuchyně však můžete použít jakýkoli panenský či extra panenský olej:

  • řepkový
  • sezamový
  • dýňový – ten nám zatím chutnal nejvíce ze všech olejů jen tak na lžičku 🙂
  • olivový
  • vlašský
  • konopný
  • slunečnicový
  • lněný
  • makový
  • lískový aj.

Už víte, že z kulinárního pohledu dělíme oleje buď podle chuti a nebo podle tzv. teploty zakouření, tedy jak již bylo zmíněno v 1.dílejak vysoké teploty olej snese, aniž by se znehodnotil (přepálil).

A znehodnocený olej do zdravé – správné výživy rozhodně nepatří…

Někde se více hodí neutrální chuť řepkového a slunečnicového, jindy zase jídlo vyžaduje dodat chuť olivového, dýňového nebo sezamového.

Problematické jsou ve studené kuchyni jen živočišné oleje a některé tropické  – např. kokosový, jejichž konzistence je při pokojové teplotě na rozdíl od ostatních olejů tuhá.

U kokosového tuku ještě chvíli zůstaneme…

  • Jeho hlavní a téměř jedinou výhodou je, že snese vysoké teploty, ale z hlediska vhodné výživy olejů je na tom nejhůře.
  • Kokosový tuk je totiž složen z 86 % z nasycených mastných kyselin, což je vůbec nejvíc ze všech olejů a tuků.
  • Proto, když si ho už dopřejete, jiné tuky už ten den nepřijímejte 🙂
  • Někteří odborníci doporučují kokosák – tak jako ostatní nasycené tuky – konzumovat spíše s mírou, ale většinou je považován za vysloveně zdravý.
  • Obsahuje mastné kyseliny středně dlouhého řetězce, které lidské tělo neukládá do tukových zásob, ale ihned spotřebovává (jedna z nich, kyselina laurová, zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi a proto je hodnocena jako velmi prospěšná).
  • Kokosový olej však raději skutečně používejte spíše na tepelnou úpravu, než ve studené kuchyni a celkově jej raději aplikujte v kosmetice a v péči o zubní hygienu..

V teplé kuchyni – tedy na dušení, pečení, restování  DOPORUČUJEME tyto oleje:

V teplé kuchyni – tedy na dušení, pečení, restování, se okruh vhodných olejů zužuje na ty, které díky svému složení snesou bez úhony i vyšší teploty.

Už víte, že dobře tepelně stabilní je kokosový a také ještě další exotický olej – palmový, ale u obou je to jejich jediná dobrá vlastnost.

Díky tomu, že palmový olej patří mezi nejlevněji zpracovatelné, jsou jeho celosvětové spotřeby abnormální až děsivé.

Proto raději na smažení používejte bez starostí olej:

  • olivový
  • sezamový
  • řepkový

POZOR NA SLUNEČNICOVÝ OLEJ!

Možná vás překvapilo v 1.díle OLEJOVÉHO TAHÁKU, že slunečnicový olej špatně snáší vyšší teploty a je tak mnohem více vhodný k použití zastudena.

Rafinovaný slunečnicový olej je klasika – v běžných prodejnách šlo a stále jde o nejprodávanější olej nabízený pro teplou kuchyni, byť pro ni není vhodný…

Jedním z hlavních důvodu je fakt, že je slunečnicové semínko levné...

A jakto, že slunečnicový olej není vůbec ideální na tepelnou úpravu?

  • Ve slunečnicovém semínku i oleji z něho vyrobeném převažují mastné kyseliny, které nejsou odolné vysokým teplotám (omega 6).
  • Jediný slunečnicový olej opravdu vhodný na smažení je ten vyrobený ze speciálního druhu slunečnice, který má vysoký obsah kyseliny olejové (omega 9 mastná kyselina).
  • Takové slunečnicové oleje najdete v bioprodejnách většinou pod názvem „slunečnicový olej na smažení a pečení“.  Tyto slunečnicové oleje bývají v rámci bio za studena lisovaných olejů vhodných ke smažení tou cenově nejpřijatelnější variantou.
  • Za studena lisované slunečnicové oleje z běžné slunečnice se hodí pouze na studenou kuchyni, mají totiž kouřový bod pouze 110 stupňů.

OLIVOVÝ OLEJ JE VÍTĚZ 🙂

  • Převažují v něm prospěšné omega 9 mastné kyseliny a je to proto dobrý univerzální olej, který v kuchyni zastane téměř vše.
  • Je ideální pro studenou kuchyni a bez problémů zvládne i tepelnou úpravu do 210 stupňů.
  • Olivový olej obsahuje mnoho antioxidantů, ty se však nejlépe zachovají právě tehdy, pokud ho budete konzumovat zastudena.

V teplé kuchyni – smažení a fritování  DOPORUČUJEME tyto oleje:

Nejvhodnějším olejem na dlouhodobé smažení je z rostlinných:

  • avokádový
  • řepkový
  • případně kokosový

živočišných:

  • ghí

Smažte málo, ale když už, tak:

  • Pro dlouhodobé smažení a fritování vždycky vybírejte oleje k tomuto účelu určené (je to uvedeno na obalu).
  • Na krátkodobé smažení je možné použít stejné oleje jako na ostatní tepelné úpravy.

Jak je jíst pravidelně?

  • lžící panenského oleje si vždy polijte hlavní chod (i kdyby to měla být svíčková)
  • lžíci panenského oleje si vždy dejte do hotové polévky
  • lžící panenského oleje si vždy polijte syrovou zeleninu
  • lžíci panenského oleje (doporučujeme dýňový) jen tak na lžičku do pusy

OLEJE V KOSMETICE

Naše koupelna obsahuje jen kostku mýdla, (extra) panenské oleje a kartáček na zuby…

A víte co? Vůbec nám ty serepetičky, kterých má každý plnou koupelnu, nechybí 🙂

(Extra) panenské oleje jsou všestranné a ke zkrášlování a kosmetice se používaly mnohem dřív, než přišly dnešní známé značky se všemi těmi paradoxně nefunkčními zkrášlovadly…

Proto jakékoliv (extra) panenské oleje v koupelně směle používejte!
Vtírejte si je do vlhké kůže a…

…vyzkoušejte třeba skvělý odličovač!

Tady je Renčin tip jak na to:

  • Namočíte si vlažnou (studenou) vodou obličej.
  • Na dlaň si dáte tři kapky (ne víc!) například panenského olivového oleje (nebo používám i panenský řepkový nebo prostě jakýkoliv panenský) a celý obličej s ním promasírujte a pořádně i řasy.
  • Takto si odlíčíte krásně denní povlak, make-up i řasenku.
  • Nakonec si obličej zase vlažnou (nebo ideálně studenou) vodou opláchněte a nechejte ideálně zaschnout.
  • Pleť se vám tím krásně vyčistí, vyživí a je to vlastně takový odličovač a maska v jednom 🙂
  • TIP NAVÍC: Jednou za čas si vmíchejte do oleje bud zelený ječmen nebo lógr z turka a udělejte si peeling 🙂

+ DÁREK PRO VÁS ♥

OLEJE mají až zázračnou schopnost léčit téměř všechny naše zdravotní neduhy – STAČÍ VĚDĚT, KTERÝ POUŽÍT!

Proto jsme pro vás vypracovali úžasnou OLEJOVOU PRVNÍ POMOC, se kterou dáte sbohem bolavým zádům, zubům, dásním, bolesti hlavy, kloubů, menstruačních bolestí, únavy, zácpě a mnoho dalších…SVOU OLEJOVOU PRVNÍ POMOC STÁHNETE TADY

Váš tým MIXIE

P.S. Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám neunikne TŘETÍ DÍL OLEJOVÉHO TAHÁKU 🙂

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový recept/článek/video…?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku