Jsme tým MIXIE® 

experti nejen na RAW a VEGE kuchyni

Dvanáct let praxe a vzdělávání v gastronomii, šest let osobnostního rozvoje, čtyři roky zdravého podnikání a tři roky provozování Fresh baru MIXIE TO-GO v Kroměříži - to vše od nás pro vás ♥

Raw stravou jsme si vyléčili spoustu zdravotních neduhů, nicméně se časem k našim mixovaným snídaním přidaly i další VEGE kuchyně a s nimi úžasné svačiny, obědy a večeře. Nemáme žádný striktní výživový styl, užíváme si volnost v chuťových variacích a milujeme všechno kvalitní a dobré. Zásadní ovšem je, aby to, co dáváme tělu bylo udržitelné a nechyběl zdravý rozum...Přečtěte si celý náš příběh a poznejte tak celou naši cestu :)


prosinec 2014

Psal se rok 2014 a byl chladný prosincový den. TEN den sice nesněžilo, ale přesto bylo ve vzduchu něco cítit. Něco, co změnilo dva lidi od základu. Co je spojilo a protkalo k sobě jako dvě nejdražší látky.
TEN den se poprvé potkali Mojma s Renčou a téměř okamžitě ucítili, že k sobě patří, že bez sebe nemohou být a potřebují spolu být doslova 24/7

Ze začátku to bylo jednoduché. Mojma byl na nemocenské s plastikou křížového vazu a Renča na volné noze jako profesionální telefonní operátor a občasný finanční poradce. Když však Mojma po dalším měsíci a půl nastoupil opět zptáky do práce (fabriky na výrobu plastových komponentů do aut) do druhého dne věděli, že to takhle nemůže pokračovat. Věděli, že potřebují být a tedy i pracovat spolu, jen zatím ještě nevěděli jak.
Jediné, co však přicházelo v úvahu bylo podnikání. V čemkoliv.
A tak se dali do akce. Vymysleli několik možností (od výroby prodloužených triček na práci, po finanční poradenství na živnostňák), všechny vyzkoušeli a vymýšleli zase další, dokud "to" nepřijde.
A přišlo..

měsíc po operaci
setkání s přáteli nebývá jen o plánech, ale i o vzájemné výpomoci

O další necelé dva měsíce později, seděli s pár přáteli v důvěrném kruhu a sdělovali si plány a zážitky ze života, když Renča vytáhla a začala "sosat" svou nedojezenou snídani z rána - každodenní smoothie z rozmixovaného jablka a špenátu.
Když to jeden z přátel uviděl, zeptal se, zda by mu mohla na druhý den taky jednu takovou snídani připravit.
Renča byla v šoku, protože dotyčný svou stravu nikdy moc neřešil a byl ochotný to začít jíst ne kvůli zdraví, ale pro svou úsporu času a paradoxně i peněz (tehdy platil denně za snídani okolo 100 Kč, protože chodil snídat do místní kavárny).
Renča však souhlasila a už po cestě domů se oběma začal v hlavě tvořit plán.
Plán na super zdravé, originální snídaně, které dokáží lidem ukázat, jak vynikající, zdravé a levné může být ovoce jen s LISTOVOU zeleninou.

TO VYJDE!!
Řekli si a po krátké době investovali přesně 5500 Kč do silnějšího mixéru.
Z prvního umixovaného výsledku byli nadšení!
Tak jemná konzistence, tak skvělá chuť, tak výborný pocit v břiše...Hned udělali průzkum trhu ve svém městě a už při něm sbírali první objednávky.
Zájem stoupal každý den víc a víc a Renča s Mojmou rychle zjistili, že jejich produkt nemá nejenom na trhu obdoby, ale ani jméno.
Jenže jak ho nazvat? Smoothie to nebylo, protože to nemělo žádnou tekutou ingredienci. Šťáva to nebyla, protože se nic neodšťavňovalo a přesnídávka to taky nebyla, protože se nic nevařilo.
Nakonec naznali, že je to skutečně nový produkt na trhu, vymysleli společně název MIXIE® a nechali si ho zaregistrovat jako ochrannou známku.
Poté si půjčili od rodičů pár tisíc na rozjezd a začali si užívat svého nově objeveného podnikavého ducha.

rozvozový den - chladicí tašky a skleněné lahve
kouzelné barvy MIXIE

Od té doby neuplynul ani měsíc a už měli na ranní rozvoz téměř 50 zákazníků!
Ti každé ráno s nadšením vyhlíželi tým MIXIE® s připravenou vratnou skleněnou lahvičkou, až jim dodá čerstvě vyrobené MIXIE®čko.
Renča s Mojmou si je přes vratné lahvičky naučili objednávat na celý týden dopředu (jako obědy) a také aby mohli nakupovat přesné množství surovin a nemuseli nic vyhazovat.
Zápal a zájem zákazníků je motivoval nesoustředit se na abnormálně brzké vstávání a náročné nové učení se všeho kolem podnikání, ale jen na to, pokračovat pořád dál.
Sami byli zvědaví, co se z toho vyklube. Cítili však, že tohle je úplně něco jiného, než doposud zažili a věděli, že by tohle mohlo dokonce splňovat všechny jejich priority - zdraví, etiku i smysl.

Do dalšího měsíce však začala mít Krajská hygienická stanice náročnější požadavky na prostor kde mixovali (do té doby to probíhalo v upravených domácích podmínkách) a byli nuceni pronajmout si potravinářské prostory.
To se jevilo jako velká výzva, protože výroba MIXIE® probíhala každý den mezi 4-6 ráno a v 7 už se vyjíždělo s hotovými výrobky k nasmlouvaným zákazníkům.
Potřebovali tudíž prostory, které nebudou úplně v centru a zároveň budou ideálně úplně bez sousedů, aby nikoho tak brzy nerušili.
To se jim nakonec podařilo najít vcelku rychle, na kraji města a ještě za pěkné peníze (si v té době mysleli).

ranní výroba v akci
komisní obchůdky
komisní obchůdky

Při stěhování ještě nemohli tušit co všechno je ještě čeká. Věděli jen, že tohle už je "na vážno" a budou se muset dvakrát tolik otáčet.
Vsadili však na tuto kartu a rozhodli se dát do toho všechno!
Tak si tam tak hezky pár měsíců mixovali, prezentovali svou výrobu po svém městě a rovnou domlouvali zákázky s novými zákazníky. Brzy také začali distribuovat MIXIE® formou komisního prodeje do různých obchůdků a zdravých výživ, protože se začali zákazníci dotazovat, zda si můžou MIXIE® i někde koupit či vyzvednout. Dotazy na nějaký stabilní prostor byly čím dál častější a tak se nakonec, po půl roce rozvozu, rozhodli udělat z jedné části výrobny Fresh bar MIXIE TO-GO, kam by si na MIXIE® mohl zajít kdokoliv i bez objednání. V té době ovšem nemohli tušit, jaké vrásky jim toto rozhodnutí způsobí... 

když se fresh bar vytvářel
a když se otevíral

Otevřením kamenné prodejny nastal největší kámen úrazu, který jsou schopní vidět až zpětně - zákazníci sice sem tam do Fresh baru chodili (přeci jen jeho umístění na kraji města nebylo zrovna lákavé, jenže kdo takové věci ví dopředu, když MIXIEci chtěli jen vyrábět a rozvážet - na začátku neměli vůbec v plánu, ani v mysli, nějaké obchůdky či fresh bary - měl to být jen takový "bonus" právě k těm rozvozům) ale díky tomu začal zkomírat rozvoz.
"Rozkřiklo" se totiž, že už je možné si MIXIE® vyzvedávat kdykoliv, tak už "nebyl důvod objednávat". To však nebylo hned ze začátku otevření patrné a tak se intenzivně snažili fungovat dál. 

Jenže už se to stejně změnilo a nezkušený tým MIXIE se pomalu ale jistě začal zamotávat do pasti...

Celebrity (Rytmus)
Fresh bar MIXIE TO-GO
Časopis First class
kouzelné barvy MIXIE

Do tří měsíců od otevření fresh baru MIXIE TO-GO tak začali být lehce nervózní. Nové pravidelnější objednávky se najednou nedařilo získat (nejčastější odpověď byla "Jóo MIXIE, to známe a víme, že si můžeme objednat, ale my si radši zajdeme do toho vašeho obchůdku" - ale většinou nepřišli) a bylo potřeba začít vymýšlet plán B, protože nájem ze slibů prostě nezaplatíte. 

Možností, jak vydělávat další peníze se naskytlo hned několik - například rozšířili sortiment a k MIXIE® začali vyrábět Makové mléko, smoothiečka, dělat šťávy, saláty a RAW výrobky, které měly sice obrovský úspěch, ale na Kroměříž byly poněkud drahé, byť kvalitní.
Nicméně to pořád nestačilo pro přilákání většího množství zákazníků...

Museli tedy začít vymýšlet jakou oblast jejich sortimentu a zaměření můžou ještě přidat.
Brzy se objevilo hned několik větších možností, které ze začátku vypadaly víc než slibně.
Jednou z nich byl pojízdný stánek - a s tím spojená myšlenka dostání se k lidem blíž. Zvážili všechna pro a proti, zajistili si přes banku investici (počítali, že během jednoho léta budou peníze zpátky i s plusem), pak pořídili vcelku výhodně plně vybavený stánek, který předělali k obrazu svému a objížděli všemožné festivaly a akce - a víte co? Propadák! :)
Další větší investicí bylo ještě třeba otevření školního bufetu na místním gymnáziu (dokonce na přání studentů), když přišla v platnost PAMLSKOVÁ VYHLÁŠKA pro všechny ZŠ - A víte co? Ještě větší propadák! :D 

Jak které investice ale dopadnou, doopravdy můžete vědět, jen pokud disponujete prokazatelnými věšteckými schopnostmi.
Tyhle dvě byly jen příklady z dalších podobných, které tým MIXIE® stály mnoho vrásek, bezesných nocí a šedivých vlasů.
Nicméně to museli vydržet a k rozvozu a fresh baru ještě stánkařili a vedli bufet.
Zajímá vás návratnost investice z těchto konkrétně dvou? 16% z pořizovací ceny!
Zato však 100% zkušenosti z festivalů a miniprovozoven, jak pro čtenáře, tak pro kolegy z branže (takže výdrž se prostě vždycky vyplatí :)

Renovace stánku
Hotový stánek MIXIE®
Renčin atopický ekzém v pokročilé fázi

Uběhl další rok a půl šíleného pracovního nasazení a tým MIXIE® začal pomalu ale jistě chřadnout.
Zákazníků nepřibývalo, marketing a reklama nefungovala v tak malém městě dostatečně efektivně, na pořádnou viralitu nebyl čas ani myšlenky a navíc je už nějakou dobu děsil každý hovor s neznámým číslem, kdo zase bude chtít něco zaplatit. Renču navíc stres okolo peněz a provozu trápil natolik,  že ji na téměř 9 měsíců v kuse skolil silný atopický ekzém (kterým trpí od miminka a zjevuje se velmi nevyzpytatelně) a nemohla plnohodnotně fungovat, tudíž Mojmova práce se náhle zdvojnásobila...
Ještě si však stále nevšimli, jak moc se jim změnily priority ze "zdraví, etiky a smyslu" na "vydělat, zaplatit a přežít"...

Život jim hold ještě musel dát pěkných pár facek, aby je znovu dostal zpátky na jejich původní smysluplnou cestu. Cestu, na kterou společně už před čtyřmi lety vykročili, akorát si udělali tříletou okliku přes Fresh bar :)

Provozování jakéhokoliv (kamenného) podniku člověka změní - ať chce nebo ne - ale nemá smysl s tím bojovat (je to přirozené), stačí si toho akorát včas všimnout a pokud to není změna dobrá, ihned s tím něco dělat.
Tým MIXIE® se po třech letech provozování fresh baru MIXIE TO-GO změnil k nepoznání. Staly se z nich chodící uzlíčky nervů, které měly co dělat, aby dokázaly další den vstát.
Na první pohled to však nebylo zřejmé, všímat si toho začala až rodina a přátelé...

Vegeburgery a Vegepolévky

První velká osudová facka (nebo všimnutí si vlastní změny chcete-li) nastala v září 2018, při zavedení vegeburgerů a vegepolévek - tedy prvních tepelně zpracovaných výrobků za celou dobu mixování a odšťavňování. Tatam byla myšlenka "jen syrové, protože vařené koupí zákazníci všude".
Byl to jen další zoufalý krok přilákat další zákazníky.
A víte co? Do týdne byly burgery nejprodávanější položkou a téměř vytlačily ostatní RAW sortiment! Nikomu to navíc nepřišlo drahé, i když byla cena průměrně 100 Kč tak jako u RAW sortimentu, ale náklady někde jinde! 

Facka druhá přišla hned po propočítání nákladů na různé obaly a odpady za celé jejich podnikání i uvědomování si jejich celou praxi v gastroprovozech. Najednou bylo víc, než černé na bílém vidět, že všechny potravinářské provozy jsou abnormálně neekologické, neekonomické a hlavně "předražené" (což se tak pouze jeví neznalým zákazníkům), jen aby se uživily - což byl i případ MIXIE TO-GO.

Tyto poslední dvě facky byly konečně tak silné, že již dál pokračovat nedokázali. Bylo by to proti jejich zdravému rozumu i zdraví celkově.
Příroda, ekologie a jejich morální vývoj byly to hlavní, kvůli čemu začali podnikat. To však fungovalo jen ten první půl rok, než vznikl Fresh bar ...

Jenže úplně skončit také nechtěli. Vždyť je celé MIXIE® stálo tolik práce, potu a slz, že to přece nejde jen tak zabalit!
Rozhodli se to tedy zatím nechat volně plynout a věřili, že je napadne něco kloudného.
A napadlo.
O dva měsíce později, v listopadu 2018, je musel osvítit duch svatý (protože už se na ně určitě nemohl dál dívat) a jim to došlo!
Transformují MIXIE® a vytvoří přehledné webové stránky, kde předají co se naučili a které můžou žít svým životem. 
MIXIE® tak nezanikne a může si užívat svého zaslouženého výslunní mezi internetovými kurzy a recepty. 

Změna začíná prvním krokem

A tak se taky stalo...

Nyní jsou na nové cestě, silnější než kdy dřív, připraveni dokázat vám, že cokoli zažijete a zkusíte MÁ SMYSL!
Že tento styl jídelníčku není vůbec tak drahý, jak se všude tváří a navíc, že je vyvážený, chutný, vydatný a navíc taky samozřejmě zdravý!

Díky důkladné analýze chodu Fresh baru a svého života našli ideální poměr mezi kvalitou, rychlostí a penězi. V praxi dokázali, že celá MIXIE®AKADEMIE i všechny recepty, které tu najdete, jsou nejen vydatná jídla, ale dají se dělat rychle, kvalitně, hlavně za super peníze a v klidu doma!

Vše tedy pěkně postupně zpracovávají do unikátní MIXIE®AKADEMIE přehledných e-booků, článkůvideí, plných vlastní praxe, tipů&triků a originálních cenových kalkulací tak, aby nikomu takové (a žádné jiné) podniky nechyběly a mohl si každý dopřát tu nejlepší snídani, svačinu či oběd nebo večeři každý den a v pohodlí domova!

Vstupte s nimi do světa MIXIE® a užijte si nový pohled na svět :)

P.S. Pokud chcete vidět další fotky z našeho a MIXIE® života, na konci stránky najdete rozšířenou galerii :)

P.P.S. Vstupte s nimi do Světa MIXIE® i na sociálníh sítích!

tým MIXIE®aneb RENČA a MOJMA

Renča

Ta co vymyslela recepty
Hlava MIXIE®, bez které by nebyly recepty. Nebýt jejích zdravotních problémů už od miminka, nikdy by se na dráhu vědomého jídelníčku nedala.

Mojma

Ten co vytvořil zázemí
Tělo MIXIE®, bez kterého by nebyl fresh bar. Tento kutil a inovátor, odhalil díky analýze Fresh baru největší chyby a zároveň tak i know-how.

JAKÁ JE VIZE TÝMU MIXIE®?

Naše vize byla od začátku jasná - propojit opět člověka s přírodou a prastarými učeními, jako jsou láska s Planetě a k sobě samým. Od ní jsme se však Fresh barem odklonili a pochopili, že dokud budeme ulehčovat lidem bytí vlastní výrobou, ničeho takového tím nedocílíme.

Cokoli lidem usnadníte, míň a míň si toho v budoucnu váží (je to jako s dětmi, co se učí chodit - když je rodiče budou zvedat při každém pádu, nebudou si děti v budoucnu vážit pomocné ruky, až ji budou doopravdy potřebovat) a tím, že je "lidská nespokojenost věčná", budou lidem jídla ve všech stravovacích podnicích připadat vždycky "drahá" (protože v ceně jídel jsou samozřejmě náklady jako mzdy a energie, které běžná domácnost neřeší) a nikdy si jich nebudou vážit tolik, jako když si je uvaří sami a v klidu doma.

Proto jsme museli projít náročnou cestou Fresh baru, abychom si to mohli uvědomit ve všech životních oblastech a mohli se tak vymanit ze začarovaného kruhu.

Také bychom bez této zkušenosti neměli tak skvělé recepty a zkušenosti, které dokáží zahnat jakékoliv pochybnosti o tom, že by syrová (RAW) a VEGE strava nebyla snadná, sytá, výtěčná a vhodná úplně pro každého.
Díky receptům a zpětné vazbě zákazníků můžeme s klidným svědomím předat uceleně a přehledně vše, co jsme se naučili a zjistili, včetně všech tipů&triků z tisíců mixování a odšťavňování v přelomové MIXIE®AKADEMII, v níž snadno a přirozeně získáte konečně správné ranní návyky a také zjistíte, jaký jídelníček vyhovuje právě vám a vašemu tělu! 

Pak už je jen na vás, jak si svůj domácí fresh bar vymazlíte

♥ 

NEBO ČTĚTE NÁŠ BLOG

a odebírejte naše mixované novinky a budete vědět všechny další a nové tipy a články jako první :)

 

rozšířená galerie fotografií příběhu týmu MIXIE®