Využijte až 50% slevu na kurzy v MIXIE®AKADEMII při slavnostním spuštění webu! 

Proč je člověk nejlepší stroj na zpracování ovoce a zeleniny?

My spolu velice rádi a často trávíme čas. Přitom pořád vedeme debaty na různá témata, která se umí rozvinout do nekonečna. Určitě to znáte 🙂

Nedávno jsme si při jedné takové zase loupali rukama nějaké mandarinky…

„Vidíš, jak jsou ty prsty dokonale uzpůsobené na loupání i bez nože?“

Fascinováni jsme se začali zkoumat a našli jsme na těle několik částí, které se směle dají přirovnat k běžným nástrojům a jsou navíc mnohem lepší, než ty, co už dávno používáme a ještě je máme nonstop u sebe – pravidelnému praktikování jemné motoriky se nic nevyrovná 🙂 Takže které části těla to jsou?

ZUBY – MIXÉR i ODŠŤAVŇOVAČ

Je jasné, že rozmělňování potravy je hlavní „práce“ našich zubů už od jejich vyvinutí. Naše schopnost plnohodnotně kousat se ale postupem času snížila na minimum díky stravě složené téměř výhradně z vařených, měkkých kousků. Naše zuby tak nezvládají mělnit jídlo jako před tisíci lety a třeba takové listy už dnes svými zuby rozmělníte jen velice těžko, i když tomu budete věnovat hodinu v kuse). Proto se teď všichni učíme mixovat jak zběsilí – můžeme si pak syrové jídlo dopřávat „co hrdlo ráčí“, krásně měkké a bez náročného kousání. To je prosím evoluce v praxi 🙂

Ono totiž, kdybychom všichni žili v ideálním světě s mořem času a možností, mohli bychom jíst každý den plnohodnotně a stále tak používat nejdůležitější pravidlo kousání –

vše zuby rozmělnit, až do úplné kašičky.

Buďte klidní, jde to. My tohle „kašičkové“ kousání ověřujeme v praxi už dlouho a pravidelně – aneb když právě nemáme nic mixlého, koušeme, až nás pusa bolí – a tím máme záruku kvalitního „mixéru“ neustále při sobě 🙂

Šťávu si vytvoříte jednoduchým rozkousáním a vyplivnutím vlákniny, ale to moc často neděláme. Nejčastěji si „odšťavňujeme“ na polních cestách, kde narazíme na kyselá jablíčka.

Zpětně jsme schopní také zhodnotit, že pravidlo mělnění soust, má pro každého člověka 3 velké výhody: naučí se větší trpělivosti u jídla, zároveň bude rychleji sytý a tím pádem i ušetří 🙂

PROSÍM PŘESTAŇTE DĚTI UČIT U JÍDLA HRU „KDO BUDE KRÁL?“ – UČÍTE JE AKORÁT TAK HLTAT!

Pokud to vyzkoušíte ve vlastním životě, ale nepůjde vám to hned, tady máte navíc 2 ověřené tipy z naší praxe, které vám velice pomohou:

  1. Po každém soustu odložte příbor z rukou a další sousto naberte až polknete
  2. Jakmile máte sousto v puse, začněte kousání počítat – nepřestávejte, dokud nemáte aspoň 60 a z jídla kašičku!

A co když už je to jídlo tedy mixované nebo odšťavněné? Pokud už máte jídlo, kde není moc co kousat, i na tohle je řešení. Tím, že to mixér „předkousal“ místo vašich zubů, je potřeba do toho vložit vaše sliny.

Tak například 500 g MIXIE® nebo 3 dcl 100% šťávy (která právě vytekla z odšťavňovače – ne koupená v krabici!) se mají jíst minimálně 20 minut! Až si tedy příště nějakou takovou dobrotu připravíte, schválně to zkuste – ale pozor, neznamená to dávat si mezi sousty dlouhé rozestupy, je to o tom, držet a přendávat zprava doleva každé sousto (čím menší  tím lepší) v puse tak dlouho, dokud se pořádně neprosliní. Krásně ucítíte, jak se vám v puse začínají sliny tvořit, jako divé. Věřte nám, že se pak budete na své jídlo i ústa dívat úplně jinak 🙂

ZUBY – ŠKRABKA

Tuhle funkci zubů má v oblibě převážně Renča. Jelikož si zrovna na jablkách pochutnává raději bez slupky, okamžitě věděla k čemu zuby ještě přirovnat. Navíc, oproti jakékoliv škrabce, nepřijdete ani o jeden vitamín.

Jak to tedy funguje v praxi? Vezměte si jablko (nebo hrušku, mrkev, okurku, prostě cokoli máte potřebu oškrábat) a opatrně přitlačte horní zuby na jeho slupku dokud nepraskne. Jakmile jsou zuby pod slupkou (ale ne zakouslé), stáhněte slupku směrem dolů, jako by byly vaše zuby byly hrábě a slupka listí a odkousněte. Takto opracujte celé jablko, ale každou část slupky ještě pocumlejte a lehce pokousejte, ať z ní dostanete co nejvíc živin!

RUCE – LOUPAČ

Ruce jsou to nejbáječnější, co na svém těle máme! Používáme je ze všech končetin jako první a intuitivně ihned správně – tedy držíme jako novorozeňata prsty lidí kolem sebe, a ani o tom nepřemýšlíme. Ruce jsou naši úplně první pomocnící, než nám zesílí a naučíme se používat oči, nohy a páteř. Jsou to také části, které máme celý život nejvíce na očích. Tolikrát za den na ně jen koukáme, okousáváme je, čistíme si nehty…Až by jeden řekl, že nám narostly pro ideální výplň času 🙂

A teď k tomu loupači…Na ruce a jejich „služby“ jsme si už zvykli tak, že nám ani nepřijde, co všechno prsty a dlaně denně drží, zvedají, mačkají, utírají a i právě loupají.  Schválně si udělejte čas, vezměte třeba pomeranč nebo mandarinku a vědomě to oloupejte včetně i povrchových slupek  u sladké dužiny 🙂 Výsledek vás možná neohromí, ale silně připomene to, co už na svých rukách nejspíš nevnímáte – naštěstí to díky tomu nemusí být tak drasticky, jako když o ruce přijdete a teprve pak vám dojde, co jste měli 🙂

Pro nás osobně to bylo spíš uvědomění, jako když máte v garáži Ferrari, ale myslíte, že umí jet maximálně 50km/h a dojede jen do nejbližší sámošky a pak vám najednou někdo přitlačí nohu na plyn…

Ruce se nám vyvinuly i pro další věci (například ještě lození, houpání, drcení), které od určitého věku přestaneme dělat, což je velká škoda! Náš sedavý styl života, navíc v budovách, nám omezuje přísun inspirace, co všechno s nimi lze ještě dělat. Udělejte si tedy ten testík a napište nám do komentářů níže, jaké uvědomění jste zažili zrovna vy 🙂

NOHY – LOUSKÁČEK i HMOŽDÍŘ

Nohy jsou úplně parádní právě na louskání a „mletí“patou. Samozřejmě stejně dobře funguje i starý dobrý kámen – ale u nohou to máte i navíc s bonusem masáže chodidel 🙂

 

Závěrem chceme ještě říct, že stroje nejsou špatné, jen je dobré získaný čas navíc využít co nejproduktivněji. Udělejte si loupací zkoušku a sami začněte zkoumat své tělo. Třeba objevíte i další možnosti a potenciál který nevyužíváte. Pokud jste nějaký našli, podělte se s námi a inspirujte svět!

 

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDAŇE z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový článek?
  • Kategorie