Těchto 8 tipů vám pomůže předcházet (a zbavit se) nadýmání ♥

Člověk se stal tvorem mlsným a protože se pro nás stala pár minutová chuť důležitější než následný několikahodinový trávicí proces, trpíme nafouknutými břichy i plyny víc než kdy dříve

Společně s námi tomu však můžete začít pomalu ale jistě předcházet a ideálně se tohoto neduhu zbavit úplně

Těchto 8 tipů jsme pro vás seskupili z naší reálné, nejen fresh barové, praxe – užijte si tak cestu k voňavým zítřkům a plochému bříšku 🤩

1.Pořádně kousejte!

Pořádně kousejte!
  • Spousta z nás si myslí, že trávení začíná až v žaludku – je to však velký omyl, protože TRÁVENÍ ZAČÍNÁ UŽ V ÚSTECH!
  • Ve slinách jsou mimo dalších složek i enzymy, které rozkládají složité cukry na jednodušší a pěkně dalším orgánům potravu předtráví.
  • Pořádným kousáním každého sousta (až do úplné kašičky bez jakéhokoliv kousku – tedy do maximální tekutosti) uděláte žaludku a střevům službu úplně největší! Nic v celém trávení nenahradí (a ani nedožene) pořádně zuby rozkousaná sousta.
  • Ale prosíme vás, žádný stres! Nemusíte kousání počítat, ani sedět u jídla dvě hodiny – dá se to po čase zvládnout vcelku i rychle, základ však je, aby skutečně každé polykané sousto bylo tekuté ideálně bez jakýchkoliv hrudek 🙂

2.Mezi jídly NEJEZTE!

  • Víte, že na trávení potravy se spotřebuje až třetina naší celkové energie? Pro střevo je všeobecně ideální, když je v „zápřahu“ 2-3x denně
  • I když sníte jen jeden oříšek, tělo aktivuje CELÝ trávicí systém! A to je pro střeva hotové peklo!
  • Takže jezte JEN KDYŽ MÁTE HLAD, mezi jídly se snažte nezobat, a když vás náhodou chutě přepadnou, raději se napijte vody 🙂

3.Pravidelná konzumace PRO a PREbiotických potravin předchází plynům na 100%

Domácí kvašená zelenina je základ!
  • A co jsou pro a prebiotické potraviny? Určitě je znáte:
  • Např. jablečný a UME ocet, kvašená zelenina (nebo také pickles), kimchi, kysané zelí, probiotické jogurty, kefíry (rostlinné), miso pasta, kombucha, tibi krystaly…Není toho málo, co říkáte? 😉
  • A jak pomáhají? Krom mnoha dalších zdravotních výhod, vitamínů a vlákniny, přináší prospěšné bakterie do trávicího systému!
  • Znamená to tedy, že tyto potraviny pomáhají vyvážit veškeré bakterie v trávicím systému, které pak mohou trávit a rozkládat jídlo plnohodnotně a tedy bez nepříjemných plynů a nafouknutého bříška ♥
  • POZOR- NEPLATÍ PRO KUPOVANÉ KYSELÉ ZELÍ ATP. zde Dtest zjistil, že neobsahuje díky pasterizaci nic z toho, co by mělo (vitamíny, pro a prebiotika…)

4.S vlákninou to nepřehánějte!

  • Zlaté MIXIE pravidlo – všeho moc škodí – platí u jídla nejvíce!
    A to u nezdravého, stejně jako u zdravého 🙂
  • Možná to zní podivně – jak by vám mohlo ovoce a zelenina ublížit…? Jenže ono vám neubližuje! Ubližujeme si sami tím, co Planeta poznala až v posledních několika desítkách let – pesticidy, mrtvou – průmyslově zpracovanou potravou, aditivy, všelijakými zlepšovačemi, kontaminovanou a chlorovanou vodou, nadmírou produkce masného a mléčného průmyslu, který nám víc bere než dává….
  • Právě proto, že plodiny, a strava celkově, již dávno nejsou to, co za našich předků bývaly, jsou naše střeva dlouhodobě zatížená – jenže se pořád řídíme podle starých pravidel, která v tomto chemickém světě dávno neplatí – např. že hoooodně vlákniny pomáhá střevům.
  • Pokud tedy i vy jíte „kvůli zdraví“ extrémní množství vlákniny (kvantum zeleniny z obchoďáku, mísy luštěnin…), nemusí je střeva zvládnout zpracovat a hned je tu nadmutý organismus a co pak uděláte? Nacpete se další vlákninou!
  • Řešení tu však je – k zelenině vždy přidejte nějakou (i pseudo) obilovinu (pohanku, jáhly, rýži, quinou, amarant, sem tam klidně i těstoviny) nebo luštěniny (ty jezte pěkně se zeleninou dohromady, více body 5. a 6.) a ideálně ke každému jídlu přihoďte výše zmíněné kysané zelí (kvašenou zeleninu…) … Výsledky se dostaví velice brzy

5.Správně uvařené luštěniny – půl nadýmání ušetřeno!

Luštěniny s bylinkami umí zázraky ♥
  • Všechny luštěniny VŽDY předem namočte (ano, i červenou čočku a žlutý hrách – ty ale stačí jen na půl hoďky) a vařte správně společně s bylinkami (jako třeba majoránka nebo bobkový list), které pomáhají snížit jejich nadýmající vlastnosti.
  • Také je důležité kombinování – luštěniny například nikdy nekombinujte s ovocem nebo živočišnými bílkovinami (párkem, vejcem) – nepřemýšlejte nad tím, že jste to tak jedli odjakživa – na slunečnicovém oleji jste taky nejspíš běžně smažili, než jste díky nám zjistili, že to vůbec není vhodný olej právě na tepelnou úpravu – bohužel je slunečnicové semínko tak levné, že výživa a zdraví lidí klesly hluboko pod ekonomiku a zisk!
  • Nejlépe uděláte, kdy k luštěninám při vaření přihodíte nějakou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer..) a na talíři je doplníte i nějakou pseudoobilovinou – nám nejvíc chutná společně s quinoou nebo pohankou ♥

6.Kolik luštěnin je akorát?

  • Miska jen hrachové kaše nebo čočky prostě není to pravé ořechové – obzvlášť, když k ní není nic víc než chleba a nebo ten prokletý párek…
  • Říkají vám něco oligosacharidy? Pokud ne, znamená to, že nejspíš netrpíte zásadními trávicími problémy, jinak byste o nich už dávno věděli a snažili se jich dopřávat minimum…
  • Oligosacharidy totiž mohou způsobovat některým lidem trávicí potíže, což nejvíce záleží na tom, jaké a kolik máme ve střevech bakterií.
  • Pokud právě vy patříte mezi ty „problémové“ nebo si nejste jistí, je lepší to s luštěninami nepřehánět – bohatě stačí 3 PL ženě a 5 PL muži uvařených luštěnin na den, k tomu přihoďte zeleninku, pohanku a kysané zelí a uvidíte, jak se budou vaše střeva a chuťové buňky tetelit blahem ♥

7.Vhodné kombinování je základ!

  • Dopodrobna se tomu budeme věnovat v dalších článcích, zde vám chceme předat ty nejhorší kombinace, které když přestanete dělat, vaše střeva vás budou milovat!
  • Obilí a ovoce – tato kombinace je pro střeva zabiják – takže ovocné buchty a ovesné kaše si jednoduše odpusťte, dá se v nich pracovat i s jinými dobrotamiovoce se tedy snažte vždy jíst samotné! Ale i zde platí žádný stres – takže jednou za čas a v malém množství si klidně připomeňte účinek na svá střeva v podobě nějakého dezertu či té kaše, ať se to postupně odnaučíte úplně 🙂
  • Ovoce v kombinaci s čímkoliv – opakování matka moudrosti – ovoce jezte mono, tedy samotné a nejlépe jako první jídlo dne
  • Maso a mouka je další vražedná kombinace – teď se asi milovníci řízků s chlebem nebo kebabů vylekali, a mají proč…
    Naše tělo – nejspíš někdy v době ledové – se přizpůsobilo na trávení masa (žaludek se naučil tvořit kyselou trávicí šťávu) a v té době ho naši předci zajídali vyhrabanými listy divokých prapampelišek…
    Dnešní člověk však maso zajídá hlavně moukou, kterou zase žaludek tráví v zásadotvorném prostředí a to je ten problém, který nadýmá a působí nepříjemné trávicí potíže včetně hemoroidů a abnormální nárůst rakovin tlustého střeva…
    Žaludek totiž přemýšlí a musí volit! Když tedy sníte mouku, pro kterou vytváří zásadotvornou trávicí šťávu a k tomu přidáte maso, na které zase potřebuje kyselou, tak si pamatujte, že ŽALUDEK NEUMÍ VYTVOŘIT OBĚ ŠŤÁVY ZARÁZ!
    A co myslíte, že se stane? Zvolí tu, která je mu přirozenější – a jelikož jsme od přírody zásadotvorní, žaludek si vždy tuto možnost zvolí.
    To znamená, že pěkně začne trávit mouku, ale maso si v zásadotvorné šťávě jen tak vesele plave a čeká, až ho posléze šoupne do střeva teď záleží, jak jste na tom ve výše popsaném bodu 1. pokud jste sousto nedostatečně pokousali, či dokonce zhltali, půjdou vám do střev nestrávené kusy masa, které se pak mají problém dostat ven, začnou hnít a pak nejen, že hodně prdíte, ale stráááááášně smrdíte!
  • Cibule/česnek – to jsou samozřejmě super zdravé plodiny, které v období nachlazení a chřipek skvěle využijeme, ale celkově je dobré jíst je s mírou, protože jsou také zároveň pěkně dráždivé. Naše střeva je nejsou schopné plnohodnotně strávit a i zde platí, že pak dost prdíte a stráááááášně smrdíte! 🙂

8.Mlčení, dech a dřepy vám pomáhají lépe trávit a předcházet nadýmání!

Dřepy pomáhají s trávením!
  • Naučte se být u jídla „hluší a němí“, protože to všechno jezení opravdu vyžaduje vaši plnou pozornost!
  • Náš tip do začátku: Vyrobte si malou, pevnou kartičku se slovy „U JÍDLA JSEM NĚMÝ/Á a HLUCHÝ/Á“ a noste ji třeba v peněžence.
    Když si někdo bude u jídla vyžadovat vaši pozornost, jednoduše ji vytáhněte a nechejte si to dotyčného přebrat po svém 🙂
  • U každého jídla se soustřeďte nejen na kousání, ale i dýchání do břicha – střevům to pomůže se pěkně prokrvovat a lépe si s tou náloží poradí.
  • Navíc, když u jídla mluvíte, polykáte hodně vzduchu, který když nevyjde horem, vyjde spodem – víte, jak to myslíme 😉
  • Co se týče dřepů, tak se tento trik se bohužel používá jen na zaražené větry, ale věřte tomu nebo ne, když si hodinku po každém jídle uděláte 15 – 20 dřepů, střevům uděláte báječnou službu a to pravidelně ukázkové hovínko vás potěší víc, než nová kabelka či auťák 🙂

TIP NAVÍC – Naučte se při jídle nepít!

  • Raději si dejte sklenici vody půl hodinky před jídlem a další až hodinu a půl po jídlepoužívejte telefon jako budík a uvidíte, že za den, dva to půjde mnohem snadněji 🙂
  • Pokud se vám dělají „knedlíky“ v krku, které potřebujete zapíjet, tak málo koušete a prosliňujete – zkuste nejdřív jídlo kousat o něco déle, než se rozhodnete pro pití.
  • Pokud však budete mít „nepřekonatelnou“ žízeň, raději popíjejte čaj – ne nic studeného!

s úctou k vašemu zdraví,

váš tým MIXIE

Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám neunikne další článek 🙂

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový recept/článek/video…?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku