TÉMA OD VÁS: Může se vůbec ovoce a zelenina kombinovat?

Možná také patříte mezi ty, kteří se bojí spojit ovoce a zeleninu,
„protože se to prostě nemá – říkala maminka/babička“…
Jistě, my nemáme nic proti rodinným pravidlům, ani jídelníčkové individualitě, ale polopravdy taky nejsou úplně fajn 🙂

Jak to tedy je?

Stále platí důležité pravidlo:

OVOCE SE MÁ JÍST SAMOSTATNĚ…

A to ještě ideálně maximálně 3 druhy dohromady.
Jenže víte proč vlastně?

Když ovoce, tak samostatně?

Protože se tráví nejrychleji ze všech plodin na světě! (jediná výjimka jsou melouny a listy, ty se tráví ještě o něco kratší dobu)

To znamená, že když přijde do žaludku, společně s něčím, co se tráví déle (nejčastěji s moukou – buchty, kaše…), nechá si ho žaludek „na konec“, kdy než stihne dotrávit první složku, ovoce mezitím zkvasí a pak nám dělá ve střevech neplechu…

A to platí i pro kořenovou zeleninu, která je plná škrobů a ty se také tráví o dost déle, než sacharidy v ovoci...

V první řadě je tedy důležité si uvědomit, že zelenina není jen jedna!

Zeleniny je spousta druhů a je rozdělená dle složení a vlastností a není třeba je všechny házet do jednoho pytle 😉

A tento článek je hlavně o zelenině LISTOVÉ, která je pro člověka mnohem zásadnější, než ta kořenová…

Proč jsme tedy začali mixovat LISTOVOU zeleninu s ovocem?

  1. Protože jsme jí měli v jídelníčku velký nedostatek a zpočátku nás nebavilo „jen chroupat saláty“.
  2. Důvodem bylo naše vlastní vzdělávání v jídle, potravinách a následné zjištění jak spolu které plodiny fungují a co se navzájem snese či nesnese.

Když zapátráte do učebnic přírodopisu zjistíte,

Struktura listu…
  • že všechny listy jsou (až na malé odchylky) tvořeny vlákninou, minerály, vitamíny a kyselinou listovou, což je zjednodušeně ta jejich zelená barva, kterou získávají díky slunci.
  • a co se děje, když se rostlince slunce nedostává? Nikdy pořádně nezezelená a nezesílí – krásně to můžete pozorovat na listech, které byly například pod kamenem nebo pod čímkoliv, co zabránilo průniku slunečním paprskům…Je to jako u pohádky Lotrando a Zubejda – žádné slunce a příroda = žádné zdraví 🙂
  • a protože jsou všechny listy tvořeny unikátními složkami, které se díky svému složení snesou s jakoukoliv jinou plodinou (tedy i ovocem), začali jsme ji přidávat do ranních mixovaných dobrot a již je tomu několik let, co na to nedáme dopustit a dokonce jsme v tom začali i podnikat 🙂

Hlavním důvodem, proč vám to tady celé říkáme tedy je,

  • že skutečně všechny listy obsahují pro nás životně důležitou kyselinu listovou, která se jinde než v listech a mořských řasách v takové koncentraci nevyskytuje!

Nejčastěji se o ní mluví v souvislosti s těhotenstvím a jeho dostatečným zajištěním. Jenže, to už je pro tělo těžko něco dohánět

Je tedy lepší ji doplňovat stále, pravidelně a zrovna mixováním se vám to může skvěle podařit:

  1. Lépe se k ní mixováním dostanete, protože mixování zajistí rozbití buněčných struktur listu, kterou by normálně měly udělat vaše zuby.
  2. Krátkým rozmixováním docílíte maximální vstřebatelnosti všech živin ve svých střevech, protože takto kousat do úplné kašičky, už dnes člověk prostě neumí (a nebo na to spíš nemá čas).

CO TO TEDY ZNAMENÁ?

Nacpěte si každý den břicha listy, co jen snesete! Můžete je mixovat, odšťavňovat, chroupat, ale hlavně na sobě můžete pocítit opravdovou moc přírody a díky tomu se tak třeba v budoucnu vyhnout kapslovým doplňkům stravy… 🙂

Jsou pouze dvě výjimky – jablko a mrkev.

Tyto dvě dobroty mají tak unikátní složení a poměr látek, že se mohou kombinovat jak s ovocem, tak zeleninou – ale pozor – syrovou mrkev vždy doplňte kapičkou oleje pro maximální využití jejího potenciálu ♥

A VÍTE CO?

Spousta listové zeleniny roste kolem vás od jara do podzimu ZADARMO! Takže nám příroda šetří peníze i případné řešení, co se kvality týče (když ji netrháte uprostřed sídliště).

A jakou listovou zeleninu můžete mixovat?

Zeleniny – obzvlášť té divoké – je samozřejmě mnohem více, ale pro začátek a inspiraci to bohatě stačí. Obrázek si klidně uložte 😉

S úctou k vašemu zdraví,

váš tým MIXIE

Přidejte se k nám do skupiny na Facebooku, ať vám neunikne další článek 🙂

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDANĚ z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový recept/článek/video…?
  • Kategorie
  • Sledujte nás na facebooku