Využijte až 50% slevu na kurzy v MIXIE®AKADEMII při slavnostním spuštění webu! 

TOP 7 KOŘENÍ, které si musíte pořídit do (nejen RAW a VEGE) kuchyně!

V roce 2017 jsme byli pozváni na Wellness konferenci Střední školy Hotelové a služeb v Kroměříži (kterou máme oba úspěšně zakončenou s maturitou), abychom tam přednesli o svém podniku a zároveň zajistili ochutnávky. Netušili jsme však, kolik inspirace pro vás získáme!

Hostem byl tehdy i světově uznávaný odborník na védy a védskou kulturu a učitel jógy Višvaguru mahámandaléšvar Paramhans šrí svámí Mahéšvaránanda Puri z Panchayati Maha Nirvani Akháry, který nám ohledně jídla otevřel další dveře 🖖🍀😍

Dozvěděli jsme se například, že jídlo starší 8 hodin, již nemá žádnou energii a pro tělo to tím pádem není palivo, ale zátěž – důrazně nás upozorňoval, ať se odnaučíme kupovat hotová jídla nebo vařit na víc dní dopředu, ale raději se naučíme zorganizovat život a vařit jednoduše a rychle každý denVyzkoušeli jsme to a už po pár měsících můžeme říct, že je v těle energie z čerstvého jídla na úplně jiném levelu, než když jsme dojídali druhý den porce od včera 🙂

Ale tento článek je o koření…A v tom nás právě inspiroval také. Přednášel o kořeních, jako by to byly ty nejlepší léky na život!

Takže co jsme se vlastně dozvěděli a úplně nás šokovalo?

Člověk by měl za JEDEN MĚSÍC VYSTŘÍDAT minimálně 84 DRUHŮ KOŘENÍ – tedy cca 3 za den!!

Ale to neznamená dopřávat si každý den 3 stejné druhy (většinou je vrchol českého kulinářského umění pepř, sůl a kmín), ale prostě je každý den vystřídat 🙂 Proč? Protože je to otázka pestré stravy, sezónnosti a připravenosti těla v každém okamžiku. Naše vařené recepty jsme tímto způsobem uzpůsobovali nejprve pro osobní potřebu a když jsme zjistili, že je to pak opravdu DOKONALÉ, rozhodli jsme se stvořit kompletní recepty pro snadné, rychlé a hlavně super chutné obědy i polévky 🙂

Ze všech těch možných i nemožných druhů koření vám v tomto článku předkládáme 5 těch nejvíc TOP, které střídáme nejraději a vám doporučujeme si je pořídit a vyzkoušet – ono totiž  dokud člověk nepozná něco nového, ani neví, že mu to scházelo 😉

Které to tedy jsou?

  • 1. MAHA KOŘENÍ – tuhle originální směs z Českého kmínu, koriandru a hořčice jsme si zamilovali už na první použití! Poznali jsme toto koření na střední škole a nedáme na něj dopustit! Naše tajemství, jak ho používáme už léta, aby byla chuť lahodná, se dozvíte v MIXIE® receptech z praxe. Mahá koupíte ve svých zdravých výživách, kdekoliv na eshopech při „gůglení“ slova maha nebo na oficiálním eshopu zde
  • 2.  LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ – můžeme s klidným svědomím říct, že až tohle jednou ochutnáte, nedáte to z ruky! Toto droždí nemá efekt kynutí, tudíž si ho můžete v klidu dopřávat i v našich RAW dobrotách. Pokud ho chcete pro začátek jen vyzkoušet, kupte si menší balení kdekoliv ve svých zdravých výživách nebo e-shopech při „gůglení“ slova lahůdkové droždí. My však měli větší spotřebu (upřímně, hlavně tu soukromou) a víme, že až ochutnáte a naučíte se ho díky našim receptům skvěle používat, budete ji mít taképroto jsme vám do recenzí napsali, kde koupit velice chutné a kvalitní 1 Kg balení. Pokud vás zajímá, jak se vyrábí, níže najdete citaci z webu vitalia.cz

„Lahůdkové droždí a klasické pekárenské droždí spolu sdílejí společný kmen kvasinek Saccharomyces Cerevisiae. Ty se množí na substrátu bohatém na cukry, často je to melasa. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že lahůdkové droždí se suší do podoby jemných vloček, čímž se kvasinky deaktivují. U pekárenského droždí je pak naopak žádoucí, aby tento kmen aktivní byl a dokázal tak způsobit kynutí těsta,“ vysvětluje Jan Petr, zakladatel společnosti Vitalvibe

  • 3. UZENÁ PAPRIKA – když se Renča dala na experimentování s jídelníčky a dostala se k RAW, měla často šťastnou ruku při výběru nových dobrot – aby taky ne, když se v začátcích nemohla této změny nabažit a tak  pravidelně vykupovala všechny zdravé výživy v okolí – v té době ještě nemohla tušit, jak se vám její investice bude hodit 🙂 Nebudeme vás ale zdržovat podrobnostmi (celou story si můžete v klidu přečíst tady), důležité je, že pokud teprve se změnou jídelníčku experimentujete nebo jste se na dráhu vegie či raw dali nedávno, může se stát, že vám sem tam přijde na mysl chuť a vůně masa či klobásek (snad všichni Češi jsme na nich odkojení a nemůžeme za to – NENÍ SE ZA CO STYDĚT, ŽE NA TO MÁTE PROSTĚ NĚKDY CHUŤ), tak použijte tuto královnu paprik pro onu známou uzenou chuť třeba do guláše! Je to jako kouzlo! Množství záleží na vaší chuti, ale přesto ji doporučujeme dávkovat jako běžnou paprikujak ji efektivně a pro plnou chuť používáme my se dozvíte v některých našich VEGE i RAW receptech. Koupit ji opět můžete ve svých zdravých výživách, farmářských trzích a samozřejmě e-shopech. My nejraději nakupovali tuto značku a nebo na váhu u nás ve zdravé výživě v Kroměříži.
  • 4. ČERNÁ VULKANICKÁ SŮL – tak jako chuť masa, může někomu taky chybět chuť a vůně vajíček. Naštěstí i to uměla příroda zařídit. Pokud tedy nemáte své vlastní slepičky, o které se s láskou staráte, raději si odpusťte nákup vajec z velkochovů, podepište petici za jejich úplné skončení  (vejce z velkochovů jsou stejně jen černá díra na peníze – očekáváte nějaké nutriční hodnoty a kvalitu, ale přitom jíte nutriční nulu a antibiotika) a zkuste si pořídit Černou sůl! Její vůně vás dostane! Pokaždé, když ji otevřete, budete si připadat jako ve vajíčkovém království! Jelikož jsou to všechno naší společností „nově objevená koření“, platí stejně jako u všech zde uvedených koření – tedy koupit ji zatím můžete ve svých zdravých výživách a samozřejmě e-shopech. Cena se může zdát vysoká (okolo 100 kč 500 g), ale věřte, že jí stačí při vaření/nevaření málo. Navíc nebudete mít chuť na „vajíčka“ každý den, tudíž vám vydrží měsíce – a proto se tato investice jednoznačně vyplatí 🙂 Pro inspiraci – my nejraději nakupovali tuto značku
  • 5. KAYENSKÝ „PEPŘ“ – ono už se všeobecně ví, že tohle není pepř, ale paprika (kvůli špatně přeloženému anglickému slovu pepper). Nikomu to však nevadí – jelikož se jedná o chilli papričku, splňuje i pálivost pepře 🙂 My osobně extra pálivá jídla nevyhledáváme (kayen je hooodně pálivý, tudíž ho stačí opravdu špetka!) a tak jsme ho na začátku používali hlavně k léčení rýmy a nachlazení. Jak přesně si přečtěte v našem článku tady.  Nicméně, když už něco pálivého vaříme, používáme výhradně Kayen – zkuste to i vy 🙂 Koupit ho opět můžete ve svých zdravých výživách, farmářských trzích a samozřejmě e-shopech a  dokonce ho již distribuuje i VITANA a tím pádem ho koupíte v každém vetším řetězci! Papričky Cayenne jsou více druhové, tudíž můžete kayen najít s barvami od tmavě červené po světle oranžovou až žlutou – VŽDY ALE ČTĚTE SLOŽENÍ A UJISTĚTE SE, ŽE SE JEDNÁ O 100% KOŘENÍ A NE SMĚSKU! My nejraději nakupovali tuto značku a nebo na váhu u nás ve zdravé výživě v Kroměříži.
  • 6. MOŘSKÁ ŘASA NORI – tuto dobrotu jsme objevili poměrně nedávno právě při vymýšlení VEGEPOLÉVEK a VEGEOBĚDŮ pro naše zákazníky a nestačili jsme se divit, jak lahodné chuti jsme dosáhli! Přihoďte kousek řasy ke každému jídlu, které se vaří ve vodě a nebo si z nich udělejte skvělé RAW sushi, které vás dokáže naučit třeba paní Martina Machálková. Martina pořádá i další kurzy a specializuje se převážně na makrobiotiku – její sushi i další dobroty jsme měli možnost ochutnat a věřte, že to je něco! Její vize jsou podobné těm našim – „v jednoduchosti je krása“ a „spolupráce-ne konkurence“ ♥ Pokud však už znalci jste nebo naopak chcete řasu používat spíš jako to koření, platí to, co u ostatních kořeních – koupit ji můžete ve svých zdravých výživách, samozřejmě e-shopech a dokonce už i ve velkých řetězcích u čínských nudlí. Značek jsme vyzkoušeli víc, tudíž je jedno, které koupíte, opět platí řádně číst složení a ujistit se, že se jedná o 100% řasu. Tady ji přímo koupíte i za dobrý peníz 🙂
  • 7. MISO PASTA – tohle sice není tak úplně koření, jako spíš ochucovadlo, ale určitě sem patří co do nutnosti v kuchyni. Tak jako u lahůdkového droždí i u misa můžeme s klidným svědomím říct, že až ho jednou ochutnáte, nedáte ho z ruky! My ho hojně používáme jak do VEGEPOLÉVEK, tak do VEGEBURGERŮ či celkově VEGEOBĚDŮ. Naučit se s ním pracovat nám chvíli trvalo, ale byla to radost! Navíc jeho unikátní chuť a složení rozbíjí ve vašem mozku mýty a dogmata ohledně toho, co vítě o chuti. Miso past je několik druhů (skvěle to popisuje country life v tomto svém článku), ale my používáme nejvíce světlou a tu středně tmavou variantu které kupujeme nejraději tady v tomto e-shopu.

Kořeních, které používáme je mnohem více, ale tyto jsou opravdu ty nejlepší a zároveň nejzákladnější, bez kterých se už v naší kuchyni neobejdeme. Navíc, všechny tyto koření obsahují UMAMI chuť, tudíž mají úspěch téměř u každého!

Jaká koření používáte a myslíte si, že není tak úplně běžné? Podělte se s nmi a inspirujte Svět!

P.S. Neslyšeli jste ještě slovo UMAMI? Nevadí, už pro vás píšeme laický článek o této páté základní lidské chuti.

 

STÁHNĚTE SI ZDARMA E-BOOK UKÁZKOVÝCH RECEPTŮ MIXIE®

3 MIXIE® SNÍDAŇE z MIXIE®AKADEMIE

+ TIPY a TRIKY z praxe

Ukázkové MIXIE® recepty doplněné o tipy&triky z praxe, nákupním seznamem a originální cenovou kalkulací, vám doma ihned ušetří čas i peníze

BONUS 1# S námi nepotřebujete mixér za tisíce!

BONUS 2# Získáte ihned nový a lepší úhel pohledu na svůj čas, nákup i peníze :)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete vědět, že jsme zveřejnili nový článek?
  • Kategorie